Har du en ejeraftale? Hvis ikke læs med her

Hvis du er iværksætter, erhvervsdrivende eller en del af ledelsen i en virksomhed, så er der gode chancer for at du har hørt ordet ejeraftale før. Ejeraftalen er et utroligt vigtigt dokument der skal gøre eventuelle uoverensstemmelser i ledelsen en del nemmere at forholde sig til og løse på en god og konstruktiv måde.

Man ser desværre eksempler på virksomheder der har glemt at få en lavet og som pludseligt står med en stor gæld til en partner der ikke vil være med i virksomheden længere. Uden en ejeraftale kan det også være svært for iværksættere der går og arbejder på et projekt at blive enige på en facon der gavner dem begge – det duer heller ikke at den ene part underminerer den andens autoritet, det er ikke sundt for arbejdsforholdet. 

Ejeraftalen, sådan gør du

Hvis du ikke har en aftale på nuværende tidspunkt og rent faktisk er i en situation hvor du kunne gavne af det, så er det på tide at du får gang i kuglepennen og får strikket en sammen til dig og dine partnere.

Desto længere tid der går fra at i starter virksomheden til at i får lavet en ejeraftale, desto større utilfredshed bør du regne med at der er omkring ejeraftalen. Hvis den bliver lavet ved opstart af virksomhed bliver den betragtet som retningslinjer, men hvis den bliver lavet et par år inde kunne det tolkes som en sikring fra din side mod dine partnere – hvilket kunne skabe unødvendig splid. 

Koster det penge?

Aftalen koster som udgangspunkt ikke nogen penge at lave, da det oftest bare er en skriftlig aftale imellem partnerne og lederne i virksomheden. Hvis du gerne vil være 100% sikker på at den er bindende hvis nu uheldet skulle være ude, så kan du altid tage den forbi en advokat for at få gjort den skudsikker. 

Kan man klare sig uden? 

Hvis du allerede driver virksomhed og egentligt ikke tænker at en ejeraftale er nødvendig fordi i alle sammen er så gode kammerater, så bør du stoppe med at betragte det som en aftale og begynde at betragte det som en forsikring mod at nogen på et eller anden tidspunkt vil sælge sin andel. 

Fuldstændig ligesom din bilforsikring og tyveriforsikring, så håber du ikke at du kommer til at få brug for den nogensinde, men hvis du på et eller andet tidspunkt så gør, så er det en virkelig rar sikring at have.